Riječ predsjednika

Predsjednik Vijeća studenata predsjedava sjednicama i odgovorno koordinira te provodi politike i sudjeluje u njihovom kreiranju na nacionalnoj razini. Novoizabrani predsjednik Vijeća studenata veleučilišta i visokih škola Republike Hrvatske je Ivan Pnjak, predsjednik Udruge studenata VERN’a. Predsjednik se bira na mandatno razdoblje od jedne godine, a trenutni predsjednik izabran je na razdobolje od 19. studenog 2019. do 19. studenog 2020.

Poštovana kolegice, poštovani kolega, dragi posjetiocu,

novoizabrani sam predsjednik Vijeća studenata veleučilišta i visokih škola Republike Hrvatske te imam napose veliku odgovornost, a zatim i čast, predstavljati više od 45 tisuća studenata veleučilišta i visokih škola u Hrvatskoj,

Ponajprije ističem kako želim jasne stavove političkih institucija i dionika o pitanjima od ključnih interesa za Vijeće studenata. Uvijek sam bio spreman i otvoren za konstruktivan dijalog te konkretne prijedloge rješenja niza pitanja koja vise iznad glava studenta veleučilišta i visokih škola u Hrvatskoj.

Stava sam kako Vijeće studenata može i treba zauzeti snažniji stav o određenim pitanjima u visokom obrazovanju i studentskim politikama. Potrebna nam je proaktivna i snažna politika usmjerena na pokretanje strateških projekata, poziciju Vijeća studenata i otvaranje konstruktivnih dijaloga s ključnim institucijama o važnim pitanjima za studente veleučilišta i visokih škola.

Posebno ponosan sam na činjenicu da novoizabrano Predsjedništvo i Vodstvo u mojem mandatnom razdoblju broji više od 50% žena na vodećim pozicijama. Ovakva zastupljenost će zasigurno u samom Predsjedništvu, ali i cijelokupnom Vodstvu osigurati dinamičnost i raznovsnost ideja.

Hrvatska broji trideset i pet državnih i privatnih veleučilišta i visokih škola. Na sjednice je u proteklim mandatima dolazilo i aktivno sudjelovalo u radu te sjednicama nešto više od 20 članica spomenutih visokih učilišta. Napominjem kako nisam predsjednik 20, već svih 35 članica, odnosno studentskih zborova navedenih institucija koji predstavljaju više od 45 tisuća studenata. Od svih veleučilišta i visokih škola očekujem sinergiju i proaktivnost u radu kako bi Vijeće studenata snažno pozicionirali, a upravo to možemo sinergijom s ciljem unapređenja stručnog visokog obrazovanja i studentskog standarda u Hrvatskoj.

S izrazitim poštovanjem!
Ivan Pnjak

Novoizabrani predsjednik Vijeća studenata veleučilišta i visokih škola Republike Hrvatske