Objavljeni rezultati istraživanja kvalitete studentskog standarda veleučilišta i visokih škola RH: 80% zadovoljnih odgovora

U Vukovaru održana 63. sjednica Vijeća studenata
15. 04. 2021.
Intervju s dobitnicama dekanove nagrade Karlom Črep i Sarom Žderić
18. 06. 2021.

Istraživanje je provedeno pomoću online anketnog upitnika na uzorku od 1974 studenta veleučilišta i visokih škola u Hrvatskoj, a rezultati istraživanja objavljeni su u digitalnoj publikaciji Vijeća studenata. Studentima su postavljena 32 pitanja zatvorenog i otvorenog tipa te su podijeljena u pet odjeljaka: pitanja koja se odnose na kvalitetu usluge na fakultetu, pitanja o kvaliteti stručne prakse, kvaliteti studentskih poslova, menzi/prehrani, kvaliteti društvenih aktivnosti, medicinskim uslugama, prijevozu te smještaju (domovi/stanovi).

Za provedbu istraživanja odgovorno je Predsjedništvo u suradnji s Uredom za odnose s javnošću i Uredom za kvalitetu i studentski standard Vijeća studenata veleučilišta i visokih škola Republike Hrvatske, a odgovori su pokazali da su studenti zadovoljni u postotku koji prelazi gotovo na svakom pitanju 80%.

“Čvrsto sam uvjeren kako će ova anketa, kao i sve provedene do sada pokazati što vjerodostojnija razmišljanja studenata te da će se istaknuti u visokoobrazovnoj zajednici kao bitan čimbenik za kontinuirano unaprjeđivanje visokoškolskog obrazovanja.” – rekao je v.d. predsjednik VIVŠ Filip Kolenković.

Ono na čemu treba raditi i poboljšavati je upoznavanje s radom studentskih zborova i zadaća koje ono kao tijelo na visokim učilištima provodi. Kvaliteta studentskih poslova također je dio obrazovanja kojeg treba poboljšavati i unaprijeđivati metode informiranja o poslovima, ukazivati na transparentnost natječaja te aludirati na opseg i raznovrsnost poslova. Iako je studentskom prehranom zadovoljno većinu studenta, pokazalo se da naglasak treba staviti na otvaranje menzi u gradovima u kojima to do sada nije učinjeno.

Što se društvenih aktivnosti tiče, također su većinski ocjenjene zadovoljstvom kod studenata, no uviđa se da čak 74.1% ispitanika nikada nije sudjelovalo u aktivnostima na fakultetu. Medicinske usluge i fleksibilnost zdravstvenog sustava pokazali su se zadovoljavajućima, jednako kao i prijevoz između gradova i međugradski prijevoz. Studentskim smještajem te studentskim domovima u globalu su studenti zadovoljni, no naglasak se stavlja na apel za otvaranjem novih domova i smještajnih kapaciteta.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.