Intervju s ponovno izabranim predsjednikom Vijeća studenata Ivanom Pnjakom

Online okrugli stol – besplatni blok webinar na temu e-trgovine i alternativnog rješavanja sporova – projekt “Promocija poduzetništva”
01. 12. 2020.
Osvrt na završenu pustolovinu: Vijeće studenata iz pogleda bivše tajnice i savjetnika predsjednika
02. 01. 2021.

Predsjednik Udruge studenata VERN’a, Ivan Pnjak, na 60. je sjednici ponovno izabran za predsjednika Vijeća studenata veleučilišta i visokih škola Republike Hrvatske! Ivanu je ovo drugi mandat za redom, stoga smo odradili kratki intervju kako biste ga bolje upoznali:

Ivane, reci nam za početak kakav je osjećaj po drugi puta za redom biti izabran za predsjednika Vijeća studenata veleučilišta i visokih škola Republike Hrvatske?

Iznimno sam zahvalan kolegama što su mi drugu godinu za redom ukazali svoje povjerenje. Velika je čast i odgovornost predstavljati ovako velik broj studenata, a kada si drugu godinu izabran za vodeće mjesto u organizaciji, ipak to daje dodatnu potvrdu da radimo nešto dobro. Vjerujem kako ćemo ove godine imati više vremena za osvrnuti se na projekte, bez stavljanja previše fokusa na Zakone, s obzirom da nam je jedan od Zakona trenutno u proceduri i uskoro očekujemo njegovo prihvaćanje u Saboru.

Zašto si se uopće odlučio pridružiti Vijeću studenata prije 3 godine?

Jednostavan odgovor, posložila se ekipa. Kada sam upisao fakultet nisam imao ikakvu ideju o postojanju ičega sličnog Vijeću studenata, no onda sam se uključio u predstavničko tijelo studenata na matičnom visokom učilištu i kroz rad otkrio benefite studentskog aktivizma. S vremenom su mi ljudi s kojima sam surađivao postali prijatelji, te je jednostavno logičan slijed događaja bio priključivanje Vijeću studenata i daljnji razvoj projekata i prijateljstava.

Koji su ti planovi za ovogodišnji mandat?

Jedan od glavnih ciljeva je svakako daljnje informiranje javnosti o radu Vijeća studenata, odnosno dublje upoznavanje šire javnosti s funkcioniranjem predstavničkog tijela više od 40 tisuća studenata. Moram istaknuti kako su mi ovogodišnje planove proširili voditelji ureda koji su sa svojim idejama i koji će, vjerujem, ostvarivanjem tih ideja popularizirati Vijeće studenata. U samo 20-ak dana mandata već su postavljeni projekti na kojima ćemo raditi te ih se intenzivno razvija od najsitnijih detalja.

Kako bi opisao Vijeće studenata onima koji nisu upoznati njime?

Vijeće studenata veleučilišta i visokih škola Republike Hrvatske koordinativno je tijelo studentskih predstavnika veleučilišta i visokih škola u Hrvatskoj koje raspravlja o pitanjima od zajedničkog interesa za sve studente veleučilišta i visokih škola. Također razvija zajedničke studentske programe i aktivnosti te štiti interese studenata veleučilišta i visokih škola. Vijeće predstavlja više od 45 000 studenata iz sustava visokog obrazovanja. Osnovano je odlukom Vijeća veleučilišta i visokih škola RH, a konstituirano 20. rujna 2012., na sjednici Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta.

Osim Vijeća, čime se još bavi osoba koja predstavlja i zastupa interese svih studenata veleučilišta i visokih škola u Hrvatskoj?

Nažalost uz posao, studij i Vijeće studenata ne preostaje mi previše slobodnog vremena. Svaki slobodan trenutak koristim za bijeg u prirodu i kvalitetnu literaturu vezanu uz ljudske potencijale. Također, počeo sam se amaterski baviti fotografijom, a imam želju upisati školu stranih jezika. Dugo godina sam se bavio rukometom, a danas volim otići pogledati utakmice gdje se prisjećam lijepih sportskih uspomena.

Gdje se vidiš za 5 godina?

Uh…obzirom da se nisam očekivao na današnjoj poziciji prije pet godina, dosta mi je teško zamisliti se gdje ću biti pet godina od sada. Vjerujem kako ću na ovaj ili onaj način biti prisutan u studentskom aktivizmu. Nadalje, nadam se da ću se ostvariti u struci koju studiram, a to su ljudski potencijali. Osobno mislim da je to zanimanje koje će puni zamah u Hrvatskoj doživjeti tek kroz 15-ak godina, tako da ću se vjerojatno morati strpiti dok ta struka sazrije, iako nažalost nisam prestrpljiv tip.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.