Ministar Fuchs na panel raspravi Vijeća: kvalifikacije studenata stručnih studija ostaju na istoj razini

Online panel rasprava “Izazovi studenata stručnih studija u Republici Hrvatskoj” – 4. studenog 2020., 11 sati
02. 11. 2020.
Produženje roka prijava na natječaje za predsjedništvo i radna tijela Vijeća studenata do 12. studenog
06. 11. 2020.

Panel rasprava “Izazovi studenata stručnih studija u Republici Hrvatskoj” održala se u srijedu, 4. studenog 2020., u online okruženju s prijenosom uživo na službenim stranicama Vijeća studenata.

U panel raspravi sudjelovali su resorni ministar Radovan Fuchs i predsjednica saborskog odbora Vesna Bedeković, kao i predsjednik Vijeća veleučilišta i visokih škola Damir Jugo te predsjednik Vijeća studenata Ivan Pnjak. Raspravu je zahvaljujući online prijenosu pratilo više od 1 500 gledatelja ispred malih ekrana.

Konsensus sugovornika na panel raspravi, o poziciji stručnih studija u ponovnim izmjenama i dopunama Zakona o Hrvatskom kvalifikacijskom okviru, ubrzo je postignut s obzirom na prijedlog i stavove ministarstva, kao i percepciju binarnog sustava obrazovanja kao strateškog pitanja za razvoj visokog obrazovanja u Hrvatskoj.

Ministar znanosti i obrazovanja prof. dr. sc. Radovan Fuchs istaknuo je kako je pokrenuta hitna procedura donošenja izmjena i dopuna Zakona o Hrvatskom kvalifikacijskom okviru te predstavio prijedlog zakonskog rješenja u skladu s Odlukom Ustavnog suda iz ožujka 2020.:

Pokrenuli smo hitnu proceduru izmjena i dopuna Zakona o Hrvatskom kvalifikacijskom okviru. Prijedlogom ministarstva razdvajamo razine stručnih i sveučilišnih studija u HKO-u, dodajemo im kratice “st” i “sv”, a obje vrste studija ostaju na istoj razini; preddiplomski na razini šest, a diplomski na razini sedam. Studenti stručnih studija ne moraju brinuti, intenzivno rješavamo ovaj problem i pratimo vremenske okvire.

prof. dr. sc. Radovan Fuchs, ministar znanosti i obrazovanja

Predsjednik Vijeća studenata veleučilišta i visokih škola Ivan Pnjak istaknuo je kako se slaže s navedenim prijedlogom zakonskog rješenja te pozdravio djelomično priznavanje i upotrebu prijedloga Povjerenstva koje je resorno ministarstvo osnovalo u prethodnom mandatu povodom ovog pitanja, pritom naglašavajući širinu i važnost rasprave o ovoj tematici za sve studente stručnih studija.

“Izrazito mi je zadovoljstvo što se u organizaciji Vijeća studenata ponovno razgovaralo o ovako važnoj temi te ispred organizatora upućujem veliko hvala svim sugovornicima, ali i onima koji su pomno pratili panel raspravu i postavljali pitanja te tako doprinijeli razini dijaloga. Koristim priliku da pozdravim napore svih drugih aktera u ovome procesu s ciljem donošenja što kvalitetnijeg i zakonskog rješenja u skladu s vremenskim okvirima”

Ivan Pnjak, bacc. oec., predsjednik Vijeća studenata
veleučilišta i visokih škola Republike Hrvatske

Na panel raspravi sudjelovao je i doc. dr. sc. Damir Jugo, predsjednik Vijeća veleučilišta i visokih škola Republike Hrvatske, koji je pozdravio prijedlog zakona ministarstva, ali i napore svih uključenih u rješavanje ovog pitanja.

U ime Vijeća veleučilišta i visokih škola mogu reći kako smo zadovoljni prijedlogom zakonskog rješenja. Koristim priliku kako bih pohvalio sve one koji su sudjelovali u izradi prijedloga i senzibiliziranju javnosti za ovo pitanje. Želim vjerovati kako ce interes koji se javio za strucne pitanje rezultirati konsenzusom pri donosenju ovog Zakona u Saboru sto bi pokazalo da su obrazovanje, strucni studiji i studenti u pitanju, nadstranacko pitanje i interes.

doc. dr. sc. Damir Jugo, predsjednik Vijeća veleučilišta i visokih škola
Republike Hrvatske i dekana Edward Bernays University Collegea

Kako je binarno obrazovanje izrazito važan čimbenik strateškog razvoja sustava visokog obrazovanja u Hrvatskoj, istaknula je i predsjednica Odbora za obrazovanje, znanost i kulturu Hrvatskog sabora izv. prof. dr. sc. Vesna Bedeković:

“Prijedlog sigurno neće ići na štetu studenata stručnih studija jer bi to značilo da ide i na štetu binarnog sustava za koji se Hrvatska strateški opredijelila. Slanje Zakona u proceduru po hitnom postupku već i samo od sebe jasno govori koliko je ovo pitanje važno. Osobno ću se potruditi da to bude u roku i da se isto tako naglasi važnost ovog pitanja.” 

izv. prof. dr. sc. Vesna Bedeković, predsjednica Odbora za obrazovanje,
znanost i kulturu Hrvatskog sabora

Ministar Fuchs se tijekom rasprave osvrnuo i na tematiku pozicije i funkcioniranja sustava visokog obrazovanja u pandemiji, a pritom propitkujući izvođenje online nastave u potpunosti spram mješovitog modela u kontekstu kvalitete i advekvatnog obrazovanja stručnih kadrova.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.