COVID-19 iz perspektive studenta Zdravstvenog veleučilišta

Intervju predsjednika Vijeća studenata Ivana Pnjaka za Studentski.hr
13. 06. 2020.
Vijeće studenata i Incijativa 300=300 postavili su 6 pitanja koja obuhvaćaju izazove više od 50 tisuća trenutnih studenata (birača)
03. 07. 2020.

“Kada moraš biti u izolaciji te se nalaziš u jednoj prostoriji cijelo vrijeme i ne možeš otići ni do kuhinje to svakako negativno utječe na tebe. Uz to, cijelo vrijeme je prisutan strah da ćeš se zaraziti te da će doći do nekih većih posljedica.”

Situacija s COVIDOM-19 utjecala je na način rada i življenja mnogih zbog straha od mogućnosti zaraze velikog broja ljudi. Strah od zaraze, ograničeno kretanje i kontakt s drugim ljudima te još mnogo toga došlo je s tada novonastalom situacijom. Filip Kolenković student je preddiplomskog studija sestrinstva na Zdravstvenom veleučilištu u Zagrebu i v.d. predsjednika Vijeća studenata te kao zdravstveni djelatnik otkrio nam je izgledao suživot s osobom pozitivnom na COVID-19 te što misli o zdravstvenom sustavu u vrijeme pandemije.

Zamolili smo Filipa da nam iz perspektive medicinskog djelatnika, objasni kako je doživio situaciju vezanu uz COVID-19

“U početku to nisam shvaćao ozbiljno i mislio sam da će to relativno brzo proći ali onda se brzo proširilo po medijima i postala je po mojem mišljenju popularizirana bolest koja nema toliku smrtnost no pojavila se diljem svijeta te nas je sve nenadano stavila u karantenu. Zbog takve situacije u tebi se počne javljati strah te briga za sebe i svoje bližnje.”

Poručio je i da smatra da su zbog zabrinutosti poduzete ozbiljne mjere ali da su neke bile više iz opreza nego što su stvarno bile potrebne.

Zbog svoje profesije je imao bliski kontakt sa zaraženom osobom. Njegova cimerica koja je također medicinski djelatnik, bila je pozitivna na COVID-19.

“To je bio veoma stresan period za mene jer sam morao biti isključivo u svojoj sobi, nisam se smio susretati sa svojom cimericom dva tjedna. Također sam i ja išao na testiranje no srećom nalaz je bio negativan te sam morao biti u samoizolaciji. Iako sam u sobi proveo dva tjedna te je znalo biti veoma dosadno našao sam razne načine kako da iskoristim višak vremena.”

Kada je saznao da mu je cimerica pozitivna na COVID-19, odmah su poduzeli mjere izolacije: svatko je bio na svom katu, izbjegavali su ikakav kontakt

“Srećom moja obitelj mi je donosila hranu preko prozora uz pomoć užeta. Cimerica je odlučila ostati u stanu u Zagrebu kako ne bi zarazila svoju obitelj doma te ukratko u dva tjedna smo bili u potpunosti odvojeni a komunicirali smo preko mobitela.”

Karantena i izoliranost utjecali su na živote mnogih ljudi, a Filipova situacija je bila specifična i teška, zapitali smo se kako je to utjecalo na njegovo mentalno zdravlje

“Kada moraš biti u izolaciji te se nalaziš u jednoj prostoriji cijelo vrijeme i ne možeš otići ni do kuhinje to svakako negativno utječe na tebe. Uz to, cijelo vrijeme je prisutan strah da ćeš se zaraziti te da će doći do nekih većih posljedica. Tada mi je sve to bilo veoma stresno no kada sam izašao iz izolacije brzo sam se vratio svom ritmu života no naravno ne u potpunosti. “

Kada je vidio svoju obitelj i prijatelje bilo mu je mnogo lakše podnijeti cijelu situaciju.

Na početku same pandemije nije bio zabrinut, no situacija koja je u konačnici dobro završila je generalno promijenila njegovo mišljenje o opasnosti virusa.

Filip smatra da je zdravstveni sustav napravio sve u svojoj moći kako bi se ova situacija riješila na što brži i blaži način, pohvalio je brzu i efektivnu organizaciju u bolnicama. Smatra da se sada određene mjere trebaju popustiti kako bi se navikli na “novo normalno” te da bi sve moglo dalje funkcionirati u smislu vraćanja redovnih pregleda za što će zasigurno trebati vremena”

Po pitanju fakulteta i njegove prilagodbe cijeloj situaciji bio je zadovoljan; već od prije se provode poneka online predavanja stoga nije bilo problema u provođenju online nastave.

“ Kada je odlučeno na državnoj razini da se predavanje neće održavati na fakultetu vrlo brzo su nam bila omogućena sva predavanja koja se mogu održati na taj način te smo se brzo privikli na tada novonastalu situaciju.”

Zahvaljujemo Filipu na detaljnom opisu vlastitog iskustva i želimo mnogo sreće u budućoj karijeri!

Autor: Domenika Knez

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.