PITANJA VIJEĆA STUDENATA KANDIDATIMA ZA PREDSJEDNIKA REPUBLIKE HRVATSKE

Sjednica Vijeća studenata na Zagrebačkoj školi ekonomije i menadžmenta
15. 12. 2019.
Vijeće studenata na Međunarodnom sajmu mobilnosti 2020
17. 01. 2020.

Vijeće studenata povodom predsjedničkih izbora želi potaknuti dijalog sa svim kandidatima upravo o mladima i obrazovanju u Hrvatskoj. Vijeće povodom aktualnih razgovora o sučeljavanjima ističe kako je ideja sučeljavanja koje se pretežno bavi pitanjima prošlosti, a ne budućnosti, zabrinavajuća te kako kandidati isto tako nisu dovoljno razgovarali o mladima tijekom predizborne kampanje. 

Tim povodom postavljamo 5 niže navedenih konkretnih pitanja o mladima, studentima i obrazovanju predsjedničkim kandidatima, a pitanja će im biti dostavljena na adrese e-pošte stožera.

Aktualnih 11 predsjedničkih kandidata, koji će se natjecati za svoje mjesto u drugom krugu nadolazeće nedjelje, mogu odgovoriti na postavljena pitanja u formatu po izboru: u medijima tijekom davanja izjava, na predizbornim događajima, pisanom ili usmenom riječi te na digitalnim platformama u obliku pisane ili video objave.

Transkript pitanja: 
• Što bi ste izmijenili u Ustavu Republike Hrvatske kako bi osnažili poziciju studenata i unaprijedili obrazovanje mladih u Republici Hrvatskoj? U slučaju da ne biste izmijenili Ustav, kojim pravnim aktom i na koji način bi ste utjecali na reguliranje obrazovnih politika?
• Je li seksualnom odgoju mjesto u hrvatskim školama i na visokim učilištima? Ako da, po kojem kurikulumu bi se trebao izvoditi, zasebnom kurikulumu, kurikulumu građanskog odgoja ili u sastavu drugih predmeta/kolegija?
• Smatrate li da je stručno visoko obrazovanje od strateškog interesa Hrvatske shodno alarmantnom stanju u gospodarstvu koje neumorno potražuje mlade, obrazovane, ljude s konkretnim znanjem i vještinama?
• Zbog čega je prema Vašem mišljenju sudjelovanje Hrvatske u Erasmus+ programu Europske unije, projektu razmjene studenata u okviru studija ili odrađivanja stručne prakse, slabo? Koje su, po vama, ključne prednosti sudjelovanja Hrvatske u tom programu i koje mjere predlažete za podizanje uključenosti u Erasmus + programe?
• Koje pitanje vidite kao goruće u trenutnom sustavu visokog obrazovanja? Biste li osnovali tematsku radnu skupinu u vašem mandatu koja bi se bavila predlaganjem unapređenja visokog/obrazovanja?

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.