Sajam stipendija i visokog obrazovanja Instituta za razvoj obrazovanja

Članica Vijeća studenata veleučilišta i visokih škola Republike Hrvatske postala je veleučilište
08. 06. 2018.
Edward Bernays University College otvorio nagradni natječaj u kojem možete osvojiti jednogodišnju školarinu za studij turizma ili komunikacija
13. 10. 2018.

EUROSTUDENT istraživanje

Prema podacima istraživanja EUROSTUDENT, stipendije kao izvor prihoda za pokrivanje troškova studija navelo je nešto manje od četvrtine hrvatskih studenata (23%). Prosječan iznos stipendija za studij u Hrvatskoj iznosi 949 kn mjesečno. Visoka učilišta dodjeljuju najviše iznose stipendija (u prosjeku 1.375 kn mjesečno), hrvatska ministarstva u prosjeku dodjeljuju 908 kn mjesečno, dok jedinice lokalne samouprave dodjeljuju stipendije u najnižim iznosima (u prosjeku 765 kn mjesečno).

Sajam stipendija i visokog obrazovanja u Zagrebu i Rijeci organizira se kako bi građani na jednom mjestu mogli pronaći sve informacije o stipendijama i drugim oblicima financiranja studija te kako bi na jednom mjestu mogli saznati sve informacije o različitim studijskim programima. Sajam se održava 16. listopada 2018. u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu te 18. listopada 2018. na kampusu Sveučilišta u Rijeci u organizaciji Instituta za razvoj obrazovanja (IRO).

“Istraživanje pokazalo kako su stipendije neravnomjerno raspoređene”

Istraživanje EUROSTUDENT je pokazalo kako su stipendije izrazito neravnomjerno raspoređene među onima koji ih dobivaju pa tako studenti sveučilišnih studija znatno češće primaju stipendiju u odnosu na studente stručnih studija. Visoki udio redovitih studenata koji ne plaćaju školarinu prima stipendiju (36%), dok izvanredni studenti (koji plaćaju školarine) ne primaju gotovo nikakav oblik stipendije. Izrazito visok udio studenata koji živi u studentskom domu prima stipendiju (53%). Nadalje, studenti koji su završili gimnaziju češće primaju stipendije u odnosu na studente koji su završili strukovne srednje škole. Izrazito visoki udio studenata koji su prvi put upisali studij s 21 godinom i više ne primaju stipendije (93%). Slično vrijedi i za studente koji imaju djecu jer njih 91% ne prima stipendije. Time je ovo istraživanje identificiralo ranjive skupine studenata koje imaju izazove u pronalaženju dostatnih prihoda za pokrivanje troškova studija.

U izvješću EUROSTUDENT preporuča se nositeljima obrazovne politike na lokalnoj i nacionalnoj razini razmotriti mogućnost povećanja ukupno dostupnih stipendija iz javnih izvora po kriteriju potrebe jer stipendije obuhvaćaju relativno mali udio studenata (23%). Kako biuhva se stipendijama obuhvatio veći udio studenata, potrebno je razraditi mehanizme koji bi potaknuli i tvrtke, zaklade i udruge na aktivnije uključivanje u stipendiranje studenata. Prema nalazima ovog istraživanja, stipendije koje dodjeljuju tvrtke, zaklade ili udruge obuhvaćaju najmanji udio od 8% među promatranim izvorima stipendija.

O Sajmu stipendija i visokog obrazovanja

Posjetitelji Sajma u Zagrebu i Rijeci moći će na jednom mjestu pronaći sve informacije i usluge ključne za uspješnu prijavu na stipendije i studijske programe. IRO je osmislio i uređuje portal www.stipendije.info, prvi hrvatski internetski portal posvećen stipendijama koje su dostupne hrvatskim građanima za studij u Hrvatskoj i u inozemstvu – ovo je ujedno i službeni portal Sajma stipendija. Kako je izgledao prošlogodišnji Sajam možete vidjeti u videu (https://vimeo.com/268734987), a više informacija o programu Sajmu možete pronaći na Facebook stranici Tražim stipendiju (www.facebook.com/trazim.stipendiju). Ulaz na Sajam je besplatan.

O organizatoru Sajma

Institut za razvoj obrazovanja (IRO) utemeljen je 1999. godine kao neprofitna organizacija predana razvoju, zagovaranju i provedbi politika visokog obrazovanja u Hrvatskoj. IRO se već devetnaest godina sustavno bavi visokim obrazovanjem, posebice u područjima financiranja visokog obrazovanja, jednakosti pristupa visokom obrazovanju, razvoja nacionalnog kvalifikacijskog okvira, osiguravanja i unapređivanja kvalitete u visokom obrazovanju te akademske mobilnosti.

Očekujemo vas na sajmu u što većem broju, više informacija potražite na www.iro.hr !

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.