Vlada Republike Hrvatske usvojila prijedlog Izmjena i dopuna Zakona o Hrvatskom kvalifikacijskom okviru

Vrijeme je da binarni sustav zaživi u Republici Hrvatskoj – kada će izmjene HKO-a biti donešene?
05. 12. 2017.
41. sjednicu Vijeća studenata veleučilišta i visokih škola Republike Hrvatske ugostilo je Veleučilište u Rijeci
16. 05. 2018.

Vlada Republike Hrvatske, 4. je siječnja usvojila prijedlog Izmjena i dopuna Zakona o HKO-u koji je od posebnog značaja za Vijeće studenata veleučilišta i visokih škola Republike Hrvatske i sve studente stručnih studija. Ministarstvo znanosti i obrazovanja na čelu s ministricom Divjak tijekom ovog perioda pokazalo je veliko razumijevanje za shvaćanje binarnog sustava i time osiguralo budućnost za 45 tisuća studenata. Ova odluka Vlade Republike Hrvatske pokazala je veliku ulogu HKO kao instrumenta za uređivanje sustava obrazovanja.

Navedena Odluka uključuje studente stručnih studija ravnopravno na tržište rada što će zasigurno utjecati na odluke poslodavaca prilikom njihovog zapošljavanja. Osim što će na tržištu rada ova Odluka imati utjecaja i na donošenje Zakona o osiguravanju kvalitete u znanosti i visokom obrazovanju, a koji oblikuje daljnji razvoj svih studijskih programa pa tako i smještanje diploma na odgovarajuću razinu prema Hrvatskom kvalifikacijskom okviru. Od samog početka se zalažemo za vrednovanje studija i diploma shodno kvaliteti, a ne vrsti studija.

Ispred Vijeća studenata veleučilišta i visokih škola Republike Hrvatske upućujemo riječi hvale i zahvale na suradnji Ministarstvu znanosti i obrazovanja te konačnoj odluci Vlade Republike Hrvatske. Napose, nastojati ćemo njegovati odnose s Ministarstvom znanosti i obrazovanja i Vladom RH u vidu konstruktivnog djelovanja za razvoj akademske zajednice i visokog obrazovanja.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.