Vrijeme je da binarni sustav zaživi u Republici Hrvatskoj – kada će izmjene HKO-a biti donešene?

Vodstvo Vijeća sudjelovalo na konferenciji “Pregled obrazovanja i osposobljavanja za 2017”
29. 11. 2017.
Vlada Republike Hrvatske usvojila prijedlog Izmjena i dopuna Zakona o Hrvatskom kvalifikacijskom okviru
04. 01. 2018.

„Događaj ovakve tematike, tematike aktualne zadnjih godina za studente stručnih studija s neizvjesnom sudbinom koje i samo Vijeće studenata predstavlja, još jednom naglašava važnost donošenja izmjena i dopuna Zakona o HKO-u. Vjerujem kako će održana konferencija potaknuti nadležne institucije da do kraja tekuće godine stave na glasanje prijedlog navedenog Zakona, koji trenutno drži 55 000 studenata, ali i unapređenje sustava kvalitete visokog obrazovanja RH u „statusu quo“. Studenti veleučilišta i visokih škola razumiju ulogu HKO, vrijeme je da počnu i svi ostali dionici akademske zajednice.“, rekla je Dora Miketek, predsjednica Vijeća studenata veleučilišta i visokih škola Republike Hrvatske povodom prisustvovanja na NVRLJP konferenciji o HKO-u.

Izuzetno je važno istaknuti da su u inicijalnom Zakonu o Hrvatskom kvalifikacijskom okviru opisnice razina ishoda učenja stručnih i sveučilišnih studija jednake. Iako se u javnosti većinom govori o izjednačavanju razina u prijedlogu izmjena i dopuna Zakona, one su ustvari ostale iste. Jedino tako uređen okvir njeguje binarni sustav obrazovanja u RH koji osigurava vertikalnu prohodnost stručnih i sveučilišnih studija. Dapače, unapređenje sustava kvalitete visokog obrazovanja uvelike se oslanja na komponente koje nudi HKO, posebice standarde, a što je i rečeno na konferenciji o HKO-u.

HKO je višeznačan alat koji nam omogućava povezivanje obrazovanja s potrebama društva i tržišta rada. Upravo je taj alat ključan za ovo doba kada studenti znaju što žele i imaju pristup informacijama gdje mogu pronaći ono što trebaju, a to nerijetko biva izvan granica Hrvatske. Sada više no ikada moramo staviti naglasak na kvalitetu, a ne kvantitetu i ponuditi našim studentima studijske programe koji će zadržati mlade u RH.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.