Vodstvo Vijeća sudjelovalo na konferenciji “Pregled obrazovanja i osposobljavanja za 2017”

Vijeće studenata VIVŠ otvorilo Instagram profil
15. 11. 2017.
Vrijeme je da binarni sustav zaživi u Republici Hrvatskoj – kada će izmjene HKO-a biti donešene?
05. 12. 2017.

Katarina Šarac, tajnica i Ivan Biošić, voditelj Ureda za odnose s javnošću Vijeća studenata prisustvovali su na predstavljanju publikacije “Pregled obrazovanja i osposobljavanja za 2017“, a vezano za Hrvatsku i Europsku uniju u organizaciji Predstavništva Europske komisije u Hrvatskoj i Ministarstva obrazovanja Republike Hrvatske. Publikacije je predstavljena 29. studenog u prostorima Predstavništva. Na predstavljanju ove, istraživačke publikacije prisustvovali su i uvaženi gosti poput ministrice znanosti i obrazovanja prof. dr. sc. Blaženke Divjak, dr. sc. Branka Baričević, voditelja Predstavništva Europske komisije u Hrvatskoj i direktora u Glavnoj upravi za obrazovanje i kulturu Europske komisije prof. Stefaan Hermansa.

Dr. sc. Branko Baričević, voditelj Predstavništva Europske komisije u Hrvatskoj rekao je kako Europska komisija podržava razvoj obrazovanja u RH pomoću raznih politika i platformi te pozvao na modernizaciju obrazovanja. Naveo je kako je program ECTA najmanje pozicioniran te napomenuo da rade na socioekonomskim pitanjima odnosno pitanju socijalne pravednosti, koje je jedno od ciljeva EU 20/20. Predsjednik Europske komisije, gospodin Juncker, prema riječima govornika je napomenuo da EU predstavlja “štit” za mlade i njihov razvoj. Pozvao je i na neizostavno investiranje u obrazovanje, a pritom dajući primjere čelnih država Europe. U svom govoru dotakao se ažuriranja kompetencija u obrazovanju, a pogotovo Hrvatskog kvalifikacijskog okvira.

Prof. Stefaan Hermans, direktor u Glavnoj upravi za obrazovanje i kulturu Europske komisije iznio je glavne rezultate “Pregleda obrazovanja i osposobljavanja 2017” te se osvrnuo na stanje i trendove u Europskoj uniji, ali i Hrvatskoj. Rekao je da ovo istraživanje za Hrvatsku predstavlja važan signal, objašnjavajući kako “stanje nije najbolje, ali smo tu da raspravimo i nađemo rješenje problemu.” Isto tako, pozvao je i na zajedništvo te rekao kako na svemu trebamo raditi “timski”. Na kraju govora, zaželio je potpunu sreću Hrvatskoj na putovanju kroz reforme.

Sljedeća govornica, ujedno je i ministrica znanosti i obrazovanja prof. dr. sc. Blaženka Divjak. Rekla je kako MZO radi ubrzanim tempom na promjenama, dotaknula se kurikularne reforme te istaknula kako je većina kurikuluma na domaćoj ili međunarodnoj recenziji, ovisno o prirodi predmeta. Uz najavu javnog poziva školama za nadolazeće projekte, napomenula je kako su hrvatskim učenicima i studentima potrebne kompetencije za 21. stoljeće te tako stavila na prvo mjesto kompetencije, a u sekundaran, ali ne manje važan pogled, sadržaj. Uz zanimljiv podatak da je 70% hrvatskih učenika u strukovnom obrazovanju najavila je i osnivanje Centara za kompetentnost. “Osim horizontalnog, nama je potreban i vertikalni razvoj obrazovnog sustava.“, naglasila je tom prilikom Divjak. Prvi dio svog govora privela je kraju s izjavom da “Obrazovanje nije samo za danas!” te time istaknula da je potrebna priprema za budućnost. Ministrica se dotaknula i teme Hrvatskog kvalifikacijskog okvira te podržala izjednačavanje sveučilišnih i stručnih studija po tom pitanju, uz napomenu da smo prihvatili binarni sustav te da ga, kao takvog, moramo i razvijati. U današnjih studija kazala je kako je “puno toga u presjeku” te da je ono na čemu trebamo svi zajedno raditi – podizanje kvalitete svih studija. Spomenula je i nastavak razvoja cjeloživotnog obrazovanja prema trendovima u EU. “Reformski procesi stalno su i tijeku i tako će se nastaviti”, rekla je Blaženka Divjak na kraju svog osvrta i ambiciozno najavila reforme.

Na kraju je održana i konstruktivna rasprava u okviru Panel rasprave na kojoj su sudjelovali Lidija Kralj, prof., pomoćnica ministrice znanosti i obrazovanja, prof. dr. sc. Ružica Beljo Lučić, predsjednica Nacionalnog vijeća za razvoj ljudskih potencijala te Josip Ivoš, mag. philol. germ. et. mag. hist., ravnatelj srednje škole Stjepana Sulimanca u Pitomači, a na kojoj su dani kvalitetni primjeri za razvoj i komentirani postojeći rezultati istraživanja.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.