REAKCIJA VIJEĆA STUDENATA VIVŠ RH NA PISMO POSLODAVACA I SINDIKATA

Održana 39. ujedno i izborna sjednica Vijeća studenata veleučilišta i visokih škola RH
07. 11. 2017.
Vijeće studenata VIVŠ otvorilo Instagram profil
15. 11. 2017.

Potaknuti pisanom reakcijom poslodavaca i sindikata, 9. rujna, na situaciju oko Hrvatskog kvalifikacijskog okvira, koja i dalje traje nakon rujanskih pozitivnih vijesti, reagirali smo na pismo poslodavaca i sindikata, ali i na ključne dionike koji konstantno koče ili usporavaju proces. Podržavamo i slažemo se sa svim navedenim stavkama koje zajednički potpisuju Hrvatska udruga poslodavaca (HUP), Savez samostalnih sindikata Hrvatske (SSSH), Nezavisni hrvatski sindikati (NHS), Matica hrvatskih sindikata (MHS) i Hrvatska udruga radničkih sindikata (HURS).

Sama reakcija ključnih dionika gospodarske zajednice govori o važnosti razumijevanja i rješavanja problema u skorije vrijeme. Pitanje položaja stručnih studija u HKO-u, suštinsko je pitanje koje u navedenom zakonu pozicionira više od 55 000 aktivnih studenata i preko 100 000 alumnija ne samo u prosvjetnom, već i u gospodarskom resoru. Naime alternativna inicijativa za HKO ne samo da studente stručnih studija stavlja s akademskih pogleda u drugi plan, nego ih stavlja u nepovoljan položaj i na tržištu rada, a znajući pritom da su svoje ECTS bodove zaradili jednako kao i studenti sveučilišnih studija. Vijeće je do sada aktivno radilo na tom problemu, a vjerujem da će tako i nastaviti s novim vodstvom te se nadam da će se rješenje pronaći u skorijoj budućnosti. Trebali bi imati uzor u partnerskim zemljama Republike Hrvatske poput Njemačke i Austrije koje su uspješne u primjeni binarnih modela. Umjesto da institucije u obrazovanju šalju poruku studentima da odlaze u te zemlje, neka ih zadrže uspješnom primjenom njihovih modela. Odgovorno smatram da bi jedino mjerilo uspjeha trebala biti kvaliteta, a na kojoj bi trebali raditi svi i zajednički. zaključio je trenutni predsjednik Vijeća Karlo Kolesar.

3. studenog 2017. Vijeće studenata veleučilišta i visokih škola Republike Hrvatske provelo je izbore za novo vodstvo i Urede Vijeća te na istim izborima većinom glasova odabralo Doru Miketek, studenticu Zdravstvenog veleučilišta u Zagrebu za novu predsjednicu Vijeća studenata VIVŠ RH, a shodno navedenom predložili smo i njen osvrt na cjelokupnu situaciju.

Bitno je što Hrvatska udruga poslodavaca i većina sindikata prepoznaju važnost pitanja vezanih za Zakon o HKO-u koja neposredno i posredno utječu na stanje tržišta rada. Dakako, važnost ovog Zakona potvrdilo je i Ministarstvo znanosti i obrazovanja s jasnim obrazloženjima zašto je glavni prijedlog izmjena i dopuna istoimenog Zakona jedini prijedlog koji se može podržati. Korak unatrag rektora Sveučilišta u Zagrebu nadoknadili su studenti u javnoj raspravi pokazujući duboko razumijevanje ove teme i njen utjecaj na budućnost akademske, ali i gospodarske zajednice u Hrvatskoj. Iako je Hrvatski kvalifikacijski okvir jedan od ključnih alata u uređivanju naših studijskih programa i njihovog usklađivanja s onima u Europskoj uniji, dinamika donošenja novog Zakona pomalo je stala. Činjenica da relevantni dionici obrazovnog i gospodarskog sustava žele reducirati nastale nestabilnosti ovakvim ”praznim” prostorom, trebala bi biti poticaj za donošenje zaključka o HKO u najbližoj budućnosti. Vjerujem kako su kreatori obrazovnih politika upoznati s važnošću HKO-a i kako će izvršiti potrebne radnje za konačno rješenje ovog predmeta te da će odluke biti sukladne strateškim ciljevima razvoja koji predviđaju usklađivanje obrazovanja s potrebama tržišta rada, a što je temelj budućem unaprjeđenju stručnih studija i položaju studenata stručnih studija u RH.istaknula je novoizabrana predsjednica Dora Miketek, koja na funkciju stupa 19. studenog.

Zaključno rečeno nadamo se i radimo na boljem pozicioniranju studenata stručnih studija u Republici Hrvatskoj, kao i primjeni binarnog modela koje uspješno primjenjuju zemlje članice, partneri RH, poput Austrije i Njemačke. HKO bi trebao jednako vrednovati obje vertikale te bi, isto tako, kvaliteta trebala postati mjerilo uspjeha.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.